Ο Καφές στην Μαγειρική. 

2021-01-20


Καφές στη μαγειρική  ; Ναι είναι δυνατόν αλλά με μέτρο ! Για να τον αξιοποιήσεις σωστά, καλύτερα δώσε του ρόλο μπαχαρικού . Ο καφές είναι πικρός, όξινος και πολύ αρωματικός και μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα μαζί του ! 


Και τώρα σίγουρα θα αναρωτιέσαι πως μπορεί να γίνει αυτό . Ας δούμε λοιπόν μερικούς τρόπους συνοπτικά . 

  • Για να αρωματίσεις  νερό για το μαγείρεμα  : αλεσμένος καφές .
  • Για να αρωματίσεις ζωμό ή νερό για ζεμάτισμα : ολόκληροι κόκκοι καφέ .
  • Για να αρωματίσεις ραγού ή άλλο σοταρισμένο φαγητό : ρόφημα καφέ .
  • Για να αρωματίσεις σάλτσα (κοτόπουλου , χοιρινού ή βοδινού) : κοπανισμένοι κόκκοι καφέ .
  • Για να διακοσμήσεις ένα πιάτο : πασπάλισε ελαφρά με σκόνη στιγμιαίου καφέ

Σίγουρα τέτοιου είδους πιάτα δεν θα τα βρεις στο μαγειρείο της γωνίας. Ωστόσο ορισμένα εστιατόρια , με πιο gourmet πιάτα ίσως έχουν ένα τέτοιο πιάτο στο μενού τους ! Όπως και να έχει όμως εν έτη 2021 και Lockdown αν θες να το δοκιμάσεις θα πρέπει να το κάνεις μόνος σου ! Για αυτό το λόγο εμείς σου έχουμε βρει τέσσερις ενδεικτικούς τρόπους για να το δοκιμάσεις σπίτι ! 


  •  Πικάντικο Φιλέτο Κοτόπουλο Μαριναρισμένο σε Καφέ : Μαρινάρετε ένα φιλέτο κοτόπουλο για 1-2 ώρες με λίγο τσίλι ,1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι, λίγη λουίζα ή τζίντζερ , 2 κ.σ. ελαιόλαδο και 1 κ.γκ στιγμιαίο καφέ. Μαγειρεύετε το κοτόπουλο μαζί με την μαρινάδα σε κλειστό σκεύος, μέχρι να δέσει η σάλτσα.


  • Συκώτι Ψαριού σε Σάλτσα Αρωματισμένη με Καφέ :  Αλατοπιπερώνετε το ψάρι και το τηγανίζετε για λίγα λεπτά σε καυτό βούτυρο.  Βγάζετε το ψάρι και προσθέστε στο σκεύος 1 ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και 150 ml ρόφημα καφέ (στιγμιαίο ή φίλτρου) . Συνεχίστε το μαγείρεμα μέχρι να εξατμιστούν τα 2/3 του υγρού . Προσθέστε 1 κ.σ. βούτυρο να δέσει η σάλτσα. Περιχύνετε το ψάρι και σερβίρετε ! 


  • Χοιρινό Ραγού με άρωμα Καφέ : Μαγειρεύετε το χοιρινό με κρεμμυδάκια , πιπεριές, κολοκυθάκια, λευκό κρασί και λίγο ζωμό . Στο τέλος του μαγειρέματος, εμβαπτίζετε στο σκεύος ένα σακουλάκι μαγειρικής με 10 περίπου κόκκους καφέ, κοπανισμένους. Βράζετε όλα τα υλικά μαζί για 30 λεπτά . Αφαίρείτε το σακουλάκι .

  • Χριστόψαρο στον Ατμό : Βάζετε 10 κοπανισμένους κόκκους καφέ , σε νερό που βράζει. Αλατοπιπερώνετε τα φιλέτα του ψαριού και τα μαγειρεύετε στον ατμό του καφέ . Μπορείτε να δοκιμάσετε την ίδια συνταγή και με άλλο λευκό ψάρι.


Διάλεξε τη συνταγή που σου ταιριάζει καλύτερα και δοκίμασε  την !  Και αν δεν  σου πετύχει μην απογοητευτείς κάθε αρχή και δύσκολή ! Αν και πάλι δεν είσαι της μαγειρικής .. κάνε υπομονή θα ανοίξει η εστίαση και θα μπορείς να διαλέξεις τους καλύτερους του είδους για να δοκιμάσεις !