Προτιμάμε Κανέλα Κεϋλάνης

2020-10-03

Η κανέλα, αποτελεί ένα μοναδικό μπαχαρικό πλούσιο σε θρεπτική αξία έχοντας οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, ευεργετικές και ιδιαίτερα θεραπευτικές ιδιότητες, συμβάλλει στην καύση λίπους, προσφέροντας παράλληλα ευχάριστη γεύση.

Υπάρχουν δύο είδη κανέλας, η κανέλα Κεϋλάνης (που προέρχεται από τη Σρι Λάνκα) και η κανέλα Cassia (=Κίνας, κοινή κανέλα αγοράς). Έχουν και οι δύο σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες , έχοντας όμως την πρωτιά η κανέλα Κεϋλάνης. 

Και στα δύο είδη κανέλας υπάρχει μία τοξική ουσία ονομαζόμενη Κουμαρίνη, η οποία πιθανολογείται ότι μπορεί να επιφέρει προβλήματα στα νεφρά και στο συκώτι. Η κοινή κανέλα αγοράς όμως, φαίνεται να περιέχει περισσότερες ποσότητες Κουμαρίνης σε σχέση με την κανέλα Κεϋλάνης.
Πρόσφατες μελέτες αποδεικνύουν ότι, η Κουμαρίνη αν και τοξική ουσία, συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης αίματος αντιμετωπίζοντας έτσι τον Σακχαρώδη Διαβήτη. Άρα, ένας τρόπος αποφυγής από τα πιθανά προβλήματα αλλά ταυτόχρονα διατηρώντας τις ευεργετικές ιδιότητες που προσφέρει η κανέλα, είναι η προτίμηση της κανέλας Κεϋλάνης για καθημερινή χρήση ενώ η κανέλας Cassia προτείνεται να καταναλώνεται σε μικρότερο βαθμό.
Οι κυριότερες ευεργετικές ιδιότητές της κανέλας, είναι η αντιφλεγμονώδης, αντιμικροβιακή και η αντιμυκητιακή της δράση, οι οποίες αποδίδονται στις ουσίες σιναμαλδεΰδη και την ευγενόλη.
Επίσης, μπορεί να καταστεί ευεργετική σε καταστάσεις όπως, τη δυσπεψία, στο έλκος στομάχου και δωδεκαδακτύλου, στις διάρροιες, στις ζαλάδες, στη χρόνια βρογχίτιδα, στον πονοκέφαλο, στις κράμπες, στην υπέρταση, στα υψηλά επίπεδα σακχάρου, ακόμη και σε παθήσεις του εγκεφάλου όπως τη Νόσο Πάρκινσον. (D.G. Barceloux, 2009).
Η κανέλα, αποτελεί ένα σημαντικό συστατικό για την καύση λίπους και αυτό οφείλεται στην ικανότητα της να ρυθμίζει την έκκριση ινσουλίνης και να διατηρεί την ευαισθησία των κυττάρων του οργανισμού στην ινσουλίνη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, τον έλεγχο της γλυκόζης του αίματος που θεωρείτε μια σημαντική αιτία αύξησης βάρους και μη ικανότητας ρύθμισης αυτού.
Η θεραπευτική δράση της κανέλας οφείλετε στην παρουσία της οργανικής ουσίας σιναμαλδεΰδης, η οποία σύμφωνα με έρευνα του Καρκινικού Κέντρου Αριζόνας, έχει την ικανότητα να αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων και την ανάπτυξη των όγκων. Επίσης, επιδρά θετικά στα αιμοπετάλια προλαμβάνοντας έτσι τη δημιουργία θρόμβων στον οργανισμό μας. (Cabello et al,2009)
Η πλούσια περιεκτικότητά της σε κάλιο 500mg καλίου/100gr προϊόντος, αποτελεί πρωτεύον συστατικό για τη ρύθμιση της πίεσης του αίματος και βοηθά στον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού.

Προσοχή:
• Άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση κανέλας (συμβουλευτείτε το γιατρό σας).
• Αποφυγή μεγάλων ποσοτήτων σε περίοδο κύησης.
• Άτομα με διαβήτη (1 ή 2) που ακολουθούν θεραπεία ρύθμισης ινσουλίνης καλύτερα να συμβουλευτούν τον ειδικό γιατρό τους πριν την κατανάλωση οποιασδήποτε ποσότητας κανέλας.

Το άρθρο έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα.
πηγή :www.healthnews.reporter.com.cy/