Μάθε τι γεύεσαι , εισαγωγή στη γευσιγνωσία του καφέ

2021-04-05

Ο Καφές είναι πολυσύνθετος με εκατοντάδες αρώματα και συστατικά ! Η γευσιγνωσία πάντα παραμένει  στη υπηρεσία της απόλαυσης ! Αυτό σημαίνει ότι μέσα από αυτή θα μάθεις να διακρίνεις ποικιλίες και να εκτιμάς περισσότερο τα σημαντικά χαρακτηριστικά ενός καφέ !  Θα αποκωδικοποιήσεις τις γευστικές σου εμπειρίες και θα ξέρεις τι να διαλέγεις ! 


Ας δούμε ορισμένους όρους κλειδιά στην Γευσιγνωσία του Καφέ 

  • Άρωμα

Πολλές εκατοντάδες αρώματα συνθέτουν το άρωμα ενός καφέ ! Οι arabica , είναι οι πιο αρωματικοί

  • Γεύση

Τι αντιλαμβάνεσαι αρχικά ; Οξύτητα ή Πικράδα ; Η γεύση του καφέ πάντα ορίζεται ανάμεσα στο συγκεκριμένο φάσμα ! Να θυμάσαι .. όξινο είναι ένα λεμόνι , πικρό είναι το άγριο ραδίκι  . Μην τα μπερδεύεις! 

  • Διάρκεια 

Πίνεις μια γουλιά καφέ . Αυτό που νιώθεις στο στόμα σου εξαφανίζεται αμέσως ή διαρκεί ;  Αν διαρκεί για πόσο χρόνο διαρκεί ; 

  • Κρέμα

Η κρέμα είναι εκεί ή απουσιάζει ; Είναι παχιά  ή λεπτή ;  Τι χρώμα έχει ;  Αυτά τα στοιχεία θα σου δώσουν απαντήσεις  για τη φύση του καφέ αλλά και τον τρόπο παρασκευής του ( θα μιλήσουμε για αυτά αναλυτικά σε μελλοντικό άρθρο ) 

  • Κούπα 

Εδώ μιλάμε για το χρώμα του καφέ ! Είναι σκούρο ή ανοιχτόχρωμο ; Μήπως είναι διαυγές ή θολό ; Για να τα δεις αυτά παρατήρησε το φλιτζάνι σου από μακριά πριν το πιάσεις ! 

  • Σώμα 

Μιλώντας για το Σώμα αναφερόμαστε στην ένταση των γεύσεων  αλλά και των αρωμάτων ! (δυνατή ή άδυνατη) Προκαλεί κάθε γουλιά τις αισθήσεις σου ή μοιάζει με ένα αδιάφορο πέρασμα ;


Να Θυμάσαι πως  ένας καφές για να εκτιμηθεί σωστά θα πρέπει να λάβεις υπόψιν σου όλα τα παραπάνω ! 


Και αυτό που λέω πάντα ,  μην ψάχνεις τον καλύτερο καφέ για να το απολαύσεις ! Αλλά βρές αυτόν που ταιριάζει καλύτερα στις γευστικές σου προτιμήσεις ! Τα πιο απλά και καθημερινά υλικά μπορούν να σας χαρίσουν αυτό που χρειάζεται ο οργανισμός για τόνωση αλλά και για βελτίωση της υγείας σας.

Πολλές φορές τα πιο απλά και καθημερινά υλικά μπορούν να σας χαρίσουν αυτό που χρειάζεται ο οργανισμός για τόνωση αλλά και για βελτίωση της υγείας σας. Παρακάτω ακολουθεί μια απλή συνταγή με πολλά οφέλη...

Αν έχετε βαρεθεί το απλό ψωμί ή προτιμάτε να φτιάχνετε το δικό σας στο σπίτι με αγνά υλικά, η παρακάτω συνταγή είναι η ιδανικότερη.Και αυτό διότι μας προσφέρει μια διαφορετική γεύση από το συνηθισμένο ψωμί και περιέχει πολλά περισσότερα θρεπτικά συστατικά, όπως το κράνμπερι και φουντούκια. Το ψωμί αυτό καταναλώνεται και ως σνακ στη δουλειά.

Κανένα από τα δύο δεν μπορεί να μας βλάψει σοβαρά. Ωστόσο, ένα από αυτά είναι πιο ευγενικό προς τον οργανισμό μας. Μερικές φορές νiώθουμε ότι αν δεν υπήρχε η καφεΐνη, θα ήταν σχεδόν αδύνατο να βγάλουμε πέρα το ωράριο από τις 9:00 έως τις 17:00. Για πολλούς ανθρώπους, ο πρωινός τους καφές (ή το matcha) είναι το μόνο πράγμα που...

Απόκτησε τώρα ΚΑΦΕΔΑΡΕΣ