Μάθε τι γεύεσαι , εισαγωγή στη γευσιγνωσία του καφέ

2021-04-05

Ο Καφές είναι πολυσύνθετος με εκατοντάδες αρώματα και συστατικά ! Η γευσιγνωσία πάντα παραμένει  στη υπηρεσία της απόλαυσης ! Αυτό σημαίνει ότι μέσα από αυτή θα μάθεις να διακρίνεις ποικιλίες και να εκτιμάς περισσότερο τα σημαντικά χαρακτηριστικά ενός καφέ !  Θα αποκωδικοποιήσεις τις γευστικές σου εμπειρίες και θα ξέρεις τι να διαλέγεις ! 


Ας δούμε ορισμένους όρους κλειδιά στην Γευσιγνωσία του Καφέ 

  • Άρωμα

Πολλές εκατοντάδες αρώματα συνθέτουν το άρωμα ενός καφέ ! Οι arabica , είναι οι πιο αρωματικοί

  • Γεύση

Τι αντιλαμβάνεσαι αρχικά ; Οξύτητα ή Πικράδα ; Η γεύση του καφέ πάντα ορίζεται ανάμεσα στο συγκεκριμένο φάσμα ! Να θυμάσαι .. όξινο είναι ένα λεμόνι , πικρό είναι το άγριο ραδίκι  . Μην τα μπερδεύεις! 

  • Διάρκεια 

Πίνεις μια γουλιά καφέ . Αυτό που νιώθεις στο στόμα σου εξαφανίζεται αμέσως ή διαρκεί ;  Αν διαρκεί για πόσο χρόνο διαρκεί ; 

  • Κρέμα

Η κρέμα είναι εκεί ή απουσιάζει ; Είναι παχιά  ή λεπτή ;  Τι χρώμα έχει ;  Αυτά τα στοιχεία θα σου δώσουν απαντήσεις  για τη φύση του καφέ αλλά και τον τρόπο παρασκευής του ( θα μιλήσουμε για αυτά αναλυτικά σε μελλοντικό άρθρο ) 

  • Κούπα 

Εδώ μιλάμε για το χρώμα του καφέ ! Είναι σκούρο ή ανοιχτόχρωμο ; Μήπως είναι διαυγές ή θολό ; Για να τα δεις αυτά παρατήρησε το φλιτζάνι σου από μακριά πριν το πιάσεις ! 

  • Σώμα 

Μιλώντας για το Σώμα αναφερόμαστε στην ένταση των γεύσεων  αλλά και των αρωμάτων ! (δυνατή ή άδυνατη) Προκαλεί κάθε γουλιά τις αισθήσεις σου ή μοιάζει με ένα αδιάφορο πέρασμα ;


Να Θυμάσαι πως  ένας καφές για να εκτιμηθεί σωστά θα πρέπει να λάβεις υπόψιν σου όλα τα παραπάνω ! 


Και αυτό που λέω πάντα ,  μην ψάχνεις τον καλύτερο καφέ για να το απολαύσεις ! Αλλά βρές αυτόν που ταιριάζει καλύτερα στις γευστικές σου προτιμήσεις ! FRENCH PRESS ή αλλιώς καφετιέρα με Έμβολο , είναι μια συσκευή χειρός για παρασκευή ζεστών ροφημάτων και καφέ . Τώρα που η βροχές έκαναν την εμφάνιση τους στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας , αναζητούμε ολοένα και περισσότερο χουχούλιασμα συντροφιά με ζεστά ροφήματα , για να απολαύσουμε τον χειμώνα που έρχεται ! Ποίος δεν θέλει ένα φλιτζάνι...

Ενώ έχουν πραγματοποιηθεί πολλές μελέτες για τη διερεύνηση των θετικών επιδράσεων των βοτάνων στην καρδιακή υγεία ή/και τους πνεύμονες, πολύ λιγότερες έρευνες έχουν πραγματοποιηθεί σχετικά με τα βότανα που βοηθούν για πιο υγιή νεφρά.

Ο καφές είναι το πιο αγαπημένο ρόφημα παγκοσμίως και μάλιστα προσαρμόζεται σε όλα τα... γούστα, τόσο ανάλογα με την ποικιλία του καφέ που χρησιμοποιείται όσο και με τις πιθανές προσθήκες, από ζάχαρη, γάλα και σιρόπι, έως σαντιγί και σκόνη κακάο.

Απόκτησε τώρα ΚΑΦΕΔΑΡΕΣ