Μάθε τι γεύεσαι , εισαγωγή στη γευσιγνωσία του καφέ

2021-04-05

Ο Καφές είναι πολυσύνθετος με εκατοντάδες αρώματα και συστατικά ! Η γευσιγνωσία πάντα παραμένει  στη υπηρεσία της απόλαυσης ! Αυτό σημαίνει ότι μέσα από αυτή θα μάθεις να διακρίνεις ποικιλίες και να εκτιμάς περισσότερο τα σημαντικά χαρακτηριστικά ενός καφέ !  Θα αποκωδικοποιήσεις τις γευστικές σου εμπειρίες και θα ξέρεις τι να διαλέγεις ! 


Ας δούμε ορισμένους όρους κλειδιά στην Γευσιγνωσία του Καφέ 

  • Άρωμα

Πολλές εκατοντάδες αρώματα συνθέτουν το άρωμα ενός καφέ ! Οι arabica , είναι οι πιο αρωματικοί

  • Γεύση

Τι αντιλαμβάνεσαι αρχικά ; Οξύτητα ή Πικράδα ; Η γεύση του καφέ πάντα ορίζεται ανάμεσα στο συγκεκριμένο φάσμα ! Να θυμάσαι .. όξινο είναι ένα λεμόνι , πικρό είναι το άγριο ραδίκι  . Μην τα μπερδεύεις! 

  • Διάρκεια 

Πίνεις μια γουλιά καφέ . Αυτό που νιώθεις στο στόμα σου εξαφανίζεται αμέσως ή διαρκεί ;  Αν διαρκεί για πόσο χρόνο διαρκεί ; 

  • Κρέμα

Η κρέμα είναι εκεί ή απουσιάζει ; Είναι παχιά  ή λεπτή ;  Τι χρώμα έχει ;  Αυτά τα στοιχεία θα σου δώσουν απαντήσεις  για τη φύση του καφέ αλλά και τον τρόπο παρασκευής του ( θα μιλήσουμε για αυτά αναλυτικά σε μελλοντικό άρθρο ) 

  • Κούπα 

Εδώ μιλάμε για το χρώμα του καφέ ! Είναι σκούρο ή ανοιχτόχρωμο ; Μήπως είναι διαυγές ή θολό ; Για να τα δεις αυτά παρατήρησε το φλιτζάνι σου από μακριά πριν το πιάσεις ! 

  • Σώμα 

Μιλώντας για το Σώμα αναφερόμαστε στην ένταση των γεύσεων  αλλά και των αρωμάτων ! (δυνατή ή άδυνατη) Προκαλεί κάθε γουλιά τις αισθήσεις σου ή μοιάζει με ένα αδιάφορο πέρασμα ;


Να Θυμάσαι πως  ένας καφές για να εκτιμηθεί σωστά θα πρέπει να λάβεις υπόψιν σου όλα τα παραπάνω ! 


Και αυτό που λέω πάντα ,  μην ψάχνεις τον καλύτερο καφέ για να το απολαύσεις ! Αλλά βρές αυτόν που ταιριάζει καλύτερα στις γευστικές σου προτιμήσεις ! 



Απόκτησε τώρα ΚΑΦΕΔΑΡΕΣ